Вивчення впливу фізичної та розумової працездатності юних веслувальників на спортивну результативність в річному тренувальному циклі
3

«Взаємозв’язок фізичної та розумової працездатності  з спортивною  результативністю юних веслувальників»

 

1.1. Розподіл навантажень юних веслувальників в річному тренувальному циклі.

Спортивне тренування веслувальників – в організований, науково-обгрунтований педагогічний процес, де розв’язуються завдання підвищення та вдосконалення загальної та спеціальної фізичної підготовки,опанування раціональної техніки і тактики веслувального спорту [7, 34].

Тренувальний процес веслувальника повинен здійснюватись на базі основних дидактичних принципів та фізіологічних положень і відзначатись: систематичністю вправлення і поступовим підвищенням навантаження із загальної і спеціальної фізичної підготовки; застосуванням різноманітних засобів та методів тренування індивідуальних особливостей спортсменів [2, 34].

Заняття веслуванням можна починати з 13 -14 років. Цей вік характерний збільшенням сили, працездатності, гнучкості. Але формування деяких систем організму, зокрема серцево-судинної та дихальної ще не закінчене, що відбивається на зниження функціональних можливостей організму. Навчально- тренувальний процес у юнацькому віці має бути спрямований на оволодіння великим обсягом рухових навиків, розвиток загальної працездатності, швидкості, рівноваги [16,17,25,31].

Оперативне планування у веслувальному спорті відбиває характер роботи в річному циклі, намічає періоди та етапи підготовки (табл. 1), навантаження і чергування їх залежно від календаря змагань, потрібні тренувальні заходи [7, 10, 13].

Таблиця 1

Річний тренувальний цикл

Періоди

Етапи тренування

 

Підготовчий

1. Осінній

2.Зимовий

3. Весняний

Листопад - грудень

Січень – лютий

Березень - квітень

 

Основний

1. Передзмагальний

Травень – червень