Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення в сучасних умовах господарювання ТОВ «Промінь-агро»
29

Основну увагу при цьому необхідно приділити питанням ресурсозбереження: впровадженню прогресивних норм, нормативів і ресурсозберігаючих технологій, використанню вторинної сировини, організації діючого обліку і контролю за використанням ресурсів, вивченню і впровадженню передового досвіду в здійсненні режиму економії, матеріального і морального стимулювання працівників за економію ресурсів і скорочення непродуктивних витрат і втрат.

Для систематизованого виявлення й узагальнення всіх видів втрат на ТОВ «Промінь-Агро» доцільно вести спеціальний реєстр утрат із класифікацією їх за певними групами.

В умовах конкурентного середовища актуальності набуває оптимізація збутової політики ТОВ «Промінь-Агро», хоча витрати на збут зросли на 77,1%, але це не дало відповідного зростання чистого доходу. Тому необхідно диверсифікувати шляхи та методи збуту. Бажаний результат можна отримати наданням знижок покупцям, помірними зменшеннями цін, застосуванням масової реклами.

Для оптимізації обсягів дебіторської заборгованості потрібно вибрати найбільш доцільні строки платежів та форми розрахунків із споживачами. Незважаючи на значні обсяги дебіторської заборгованості, на нашу думку, доцільним є надання відстрочки платежу споживачам, адже за рахунок цього збільшується обсяг реалізації, а разом з тим і прибуток.

При управлінні дебіторської заборгованості ТОВ «Промінь-Агро» необхідно дотримуватися наступних рекомендацій [13]:

  1.               Визначення термінів прострочених залишків на рахунках дебіторів і порівняння цих термінів із середніми показниками в галузі, показниками конкурентів і даними минулих років.