Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення в сучасних умовах господарювання ТОВ «Промінь-агро»
37

Інтегральний показник зменшився на 1,125 пункти або на 110,5% і становить у 2012 році -2,143.  На підставі дод. А, згідно значення інтегрального показника у 2011-2012 роках ТОВ «Промінь-Агро» належить до 8 класу боржника.

Існує значний ризик не виконання своїх зобов’язань перед кредиторами, оскільки власний капітал має від’ємне значення на рівні -17,976 млн. грн. та значення даного показника надалі знижується через отримання чистого збитку

Це означає, що всіх активів підприємства не вистачає для виконання зобов'язань з погашення позик, а також що всі наявні в підприємства джерела покриття їх уже вичерпані, тобто відсутні резервні (страхові) фонди Така структура балансу є незадовільною і свідчить про те, що підприємство є напівзбанкрутілим.

Також негативним фактором являється отримання збитку ТОВ «Промінь -Агро» у 2012 році у розмірі 2,325 млн. грн., через збільшення собівартості реалізованої продукції з 8,957 млн. грн. до 12,397 млн. грн., збільшення витрат на збут з 1,104 млн. грн. до 1,955 млн. грн., а також отримання надзвичайних витрат у розмірі 1,062 млн. грн.

Основним способом зниження собівартості є економія усіх видів ресурсів, що споживаються у виробництві. Зниження трудомісткості продукції, збільшення продуктивності праці можна досягнути різними шляхами. Найбільш важливі з них – механізація та автоматизація виробництва, розробка та застосування прогресивних, високопродуктивних технологій, заміна та модернізація застарілого обладнання. Важливим є підвищення вимог та застосування вхідного контролю за якістю сировини, яка надходить від постачальників та матеріалів, комплектуючих виробів.

В умовах конкурентного середовища актуальності набуває оптимізація збутової політики ТОВ «Промінь-Агро», хоча витрати на збут зросли на 77,1%, але це не дало відповідного зростання чистого доходу