Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення за сучасних умов господарювання ДП «Ясінянське лісомисливське господарство»
25

3.1. Пропозиції та напрями підвищення ефективності управління кредитоспроможністю ДП «ЯЛМГ»

 

 

У сучасних умовах вітчизняні підприємства для забезпечення функціонування та розвитку потребують належного фінансування. На жаль, в умовах низької активності ринку, рецесійних явищ та впливу фінансово-економічної кризи самофінансування для переважної більшості підприємств не забезпечує навіть мінімально-необхідного рівня ресурсів для підтримки економічної активності. Отже, підприємства потребують залучення зовнішніх джерел фінансування.

Тому для підвищення ринкової вартості підприємства та розширення обсягу його господарської діяльності, а також для забезпечення більш ефективного використання власного капіталу та прискорення формування різних цільових фондів підприємства, поряд із власним капіталом активно використовується у своїй діяльності позиковий капітал. Залучення підприємством позикового капіталу сприяє підвищенню ефективності господарсько-фінансової діяльності, прискоренню руху грошових і матеріальних ресурсів підприємства та ін.

Тому покращення управління кредитоспроможністю ДП «ЯЛМГ» насамперед пов’язане із покращенням його фінансового стану.

Під час управління кредитоспроможністю підприємства необхідно враховувати найбільш характерні особливості сільськогосподарського виробництва, а саме:

          висока залежність від зовнішніх джерел фінансування, зумовлена часовим лагом між надходженням виручки від реалізації продукції та витратами на виробництво сільськогосподарської продукції впродовж року;

          недостатність власних джерел фінансування в зв'язку з іммобілізацією фінансових ресурсів, спрямованих на створення сезонних понаднормативних виробничих запасів, необхідних для забезпечення процесу виробництва;