Художній світ Ірини Жиленко
2

останнім часом все зростає, проте не можна сказати, що творчість майстрині вповні проаналізовано та вписано в контекст сучасної української літератури. На сьогодні маємо намічені проблеми, що вимагають вирішення.

Окремі аспекти творчого доробку авторки постали в центрі уваги літературознавців, дослідження яких з’являлися здебільшого у вигляді статей та частин наукових розвідок літературознавчого характеру. Щодо досягнень українських вчених у сфері вивчення творчого доробку Ірини Жиленко, то слід зазначити, що досліджень і робіт, присвячених творчості поетеси на даний момент надто мало. Розглядали творчість І. Жиленко такі науковці, як                М. Жулинський, Д. Дроздовський, М. Коцюбинська, Д. Кишинівський,              М. Штолько. Втім творчість Ірини Жиленко не здобула адекватного висвітлення як і у вітчизняному літературознавстві, так і загалом у дослідженнях літературознавців радянського періоду. Свідченням цього є обмежена кількість відповідних праць. Та попри ці розвідки, творчість поетки залишається такою, яка потребує ґрунтовних досліджень через свою оригінальність, яка не вгасає уже протягом кількох десятиліть. Варто відзначити також, що дослідження, присвячені творчості Ірини Жиленко, є досить поверховими і не завжди відображають всієї палітри образів і діапазону звучання поезій. [33,120]

Таким чином, актуальність теми роботи продиктована потребою висвітлення творчості Ірини Жиленко як вагомого сегмента сучасної літературної картини.

У пропонованій роботі буде розглянуто  багатогранність творчості Ірини Жиленко, тому важливо проаналізувати художній світ письменниці.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що на сьогодні творчість Ірини Жиленко досліджена недостатньо.

Метою роботи є визначення основних складових творчості Ірини Жиленко та їх аналіз.

Поставлена мета передбачає розвязання наступних дослідницьких завдань: