Прибуткове оподаткування громадян
3

 

     В умовах ринкової економіки, важливим питанням пов'язаним із ефективністю виробництва і загальним економічним розвитком країни є правильна побудова й організація податкових відносин господарюючих суб'єктів і громадян з державою. Їх не слід розглядати лише у фіскальному аспекті, тобто як доходи, що забезпечують інтереси бюджету. Податки, особливо нині, повинні стати суттєвим важелем державного регулювання, за допомогою якого можна досить ефективно впливати на процеси економічного зростання та соціального розвитку.

Правові основи  оподаткування доходів громадян досліджували такі вітчизняні  вчені як : Л. Воронова, В. Горохов , В. Зайчикова , В. Кравченко, Н. Кучерявенко, А. Крисоватий, В. Мельник,  Н. Мельничук ,  О. Музика , В. Письменний, А. Соколовська, Н. Сошка ,  Л. Тарангул, О. Тимошенко , а також провідні фахівці фінансової системи України: М. Азаров, М. Деркач, Н. Дєєва, Т. Єфименко, І. Сало та інші.

У структурі податкових систем більшості розвинутих країн світу провідне місце посідає особистий прибутковий податок. Надходження від цього податку становлять значну частку в дохідних частинах бюджетів більшості розвинутих країн, тому він відіграє важливу регулюючу роль.

Застосування особистого прибуткового податку є одним з економічних методів керування і забезпечення взаємозв'язку загальнодержавних інтересів із інтересами фізичних осіб.

Все вище сказане свідчить про актуальність теми на сьогоднішній день.  Тому тему роботи обрано саме таку: “Прибуткове оподаткування громадян”. Курсова робота спрямована на вивчення теорії і практики податку з доходів фізичних осіб (його суті, значення позитивних сторін та недоліків); вивчення механізму функціонування даного податку в ринковій економіці.

Метою роботи є висвітлення перспектив, переваг та недоліків системи прибуткового оподаткування на сьогоднішній день як в Україні так і інших країнах з розвинутою ринковою економікою; його значення і шляхи вдосконалення в Україні; роль податку  в ринковій економіці.