Прибуткове оподаткування громадян
5

РОЗДІЛ 1

ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

 

1.1. Історія виникнення та сутність прибуткового оподаткування фізичних осіб

 

        Податки з населення - це економічні відносини в грошовій формі, які виникають між державою і населенням із приводу примусового обов'язкового вилучення частини доходу для створення централізованого грошового фонду держави.

Податки з населення мають тисячолітню історію. Вони зявилися тоді, коли у світі сформувалися перші держави. Це були «внески громадян», необхідні для утримання публічної влади. Правителі стародавніх держав вводили певні регулярні й обов'язкові платежі із своїх підданих. Спочатку це були безсистемні податки, які забезпечували найрізноманітніші, в тому числі й обрядові потреби. Вони мали характер податі, рентних платежів і  сплачувалися  переважно в натуральній  формі. 3а рабовласницького ладу податки стягувались у вигляді різноманітних податей і служили доповненням до трудових відбутків вільного населення, експлуатації рабів, а також данини з полонених народів. Із розвитком держави і товарно-грошових відносин податки набувають грошової форми. Одним із перших грошових податків був подушний податок на всіх громадян Римській імперії в II ст.  н. е.- трибут. Таким чином, податки з населення - це найперші й найстародавніші податки, які відіграли величезну роль у розвитку держав.

Нинішня система податків із населення в Україні включає прибутковий податок (починаючи з 01.01.2004р. – податок з доходів фізичних осіб), плату за землю, податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, промисловий податок тощо. Найбільша питома вага в системі податків із населення належить податку з доходів фізичних осіб.