Прибуткове оподаткування громадян
31

Також в роботі проведено аналіз податку з доходів фізичних осіб на мікрорівні. Для цього використовувались дані ТОВ “Круїз”.

Провівши розрахунки податку з доходів фізичних осіб та порівнявши його з рівнем прибуткового податку, можемо зробити висновок, що на рівень доходів працівників підприємства введення нового Закону вплинуло позитивно.

Формування системи оподаткування доходів фізичних осіб в податковій системі України вимагає вивчення досвіду розвинених країн, податкові системи яких мають багатолітню історію, оскільки досвід нашої держави в цих питаннях обмежений, так як в умовах адміністративно-командного соціалізму відношення між державою і підприємствами базувались на прямому вилученні значної частини їхніх доходів в бюджет в вигляді відрахувань від прибутку, різного роду платежів. Провівши дослідження щодо зарубіжного досвіду оподаткування доходів фізичних осіб, відмітимо, що у більшості розвинутих країн даний податок має як фіскальне так і соціальне значення. Тобто надходження податку до бюджету є досить високі, але при цьому враховані інтереси мало захищених верств населення. 

Виходячи з усього вищесказаного можна зробити висновок, що податок з доходів фізичних осіб повинен відповідати наступним важливим вимогам:

- повинен використовуватися як державний інструмент для регулювання суспільних процесів;

- повинен забезпечити бездефіцитний бюджет держави.