Прибуткове оподаткування громадян
9

Загальна податкова соціальна пільга надається у розмірі, що дорівнює 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня звітного року, у 2011 році вона становить 470,5 грн. Для окремих категорій громадян застосовуються податкові соціальні пільги у розмірі 100%, 150% та 200% від загальної податкової соціальної пільги.

Пільги застосовуються за одним місцем роботи на підставі поданої платником податків заяви разом із підтверджуючими документами. При цьому всі громадяни, які мають право на вищезазначені пільги, повинні подати такі заяви вже у січні 2011 року.

Новим у законодавстві є те, що податкові агенти зобов'язані будуть подавати податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб щомісяця, протягом 20 календарних днів після його закінчення (стаття 176),

Водночас податкові агенти подають протягом 40 календарних днів, наступних за календарним кварталом податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку в терміни, встановлені для податкового кварталу (форма № 1-ДФ). Сума податку, зазначена в такому розрахунку, є узгодженою та в разі неповної чи несвоєчасної сплати стягується до бюджету разом зі сплатою штрафів та пені.

Декларація та розрахунок подаються незалежно від того виплачує чи ні доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.