Облік платників податків як функція органів державної податкової служби
25

Пунктом 7.11 ст.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР установлено особливості оподаткування неприбуткових організацій  та установ. Відповідно до підпунктів 7.11.2-7.11.7 п.7.11 ст.7 Закону №334/94 –ВР від оподаткування звільняється частина доходів цих організацій.

З метою оподаткування центральний податковий орган веде реєстр усіх неприбуткових організацій, які звільняються від оподаткування. Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ затверджено наказом № 232, відповідно до якого  до Реєстру заносяться неприбуткові організації й установи, котрі згідно з п.7.11 ст. 7 Закону № 334/94 –ВР звільняються від сплати податку на прибуток.

Для внесення до реєстру неприбуткова організація або установа повинна подати до податкового органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву за ф.№1-РН, а також копії статутних і установчих документів.

За результатами розгляду заяви можуть бути прийняті рішення про внесення неприбуткової організації до Реєстру або відмову щодо внесення неприбуткової організації до Реєстру, яке готується у двох примірниках: перший надається організації або установі, а другий залишається в органі державної податкової служби.

При включенні неприбуткової організації або установи до бази Реєстру їй за її ідентифікаційним номером ставиться ознака неприбуткової організації (установи). Структуру ознаки неприбуткової організації або установи встановлює Державна податкова адміністрація України відповідно до Порядку № 355.

У разі виникнення змін (доповнень) у даних неприбуткової організації або установи, визначених реєстраційною заявою, така неприбуткова організація  або установа зобов’язана в 410- денний термін (після їх виникнення) подати до податкового органу за місцезнаходженням документи із зазначеними змінами (доповненнями) та  додатку реєстраційну заяву з позначкою «зміни» або «доповнення». Ідентифікаційний номер неприбуткової організації або установи при внесенні змін (доповнень) до реєстраційної заяви не змінюється.