Облік платників податків як функція органів державної податкової служби
29

як таких, що не потребують індивідуального податкового супроводження. Щодо великих платників податків також визначено особливості зняття/взяття їх на облік в органах державної податкової служби у випадках зі зміною місцезнаходження та адміністративного району.

Взяття на облік великого платника податків здійснюється  ДПІ в місті, на яку покладено функції обслуговування та контролю за великими платниками податків, протягом двох робочих днів після прийняття рішення податковим органом за попереднім місцем обліку  платника податків про зарахування його до категорії великих. Податковий орган за попереднім місцем обліку платника податків протягом одного робочого дня після прийняття зазначеного рішення  передає документи до інспекції.

Дані про зняття з обліку та про взяття на облік великих платників податків заносяться до журналів за формами №6-ОПП і № 2-ОПП (додатки 6,2), а також до відповідних рівнів Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб

Перелік взятих на облік великих платників податків не пізніше наступного дня після взяття їх на облік передається до підрозділів податкового супроводження для подальшого контролю за поданням ними податкової звітності. Зазначені підрозділи формують облікову справу на кожного великого платника податків.

Законом України»Про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 16.11.2006 р. № 358 –У законодавчо закріплено право іноземних банків відкривати філії на території України та визначено порядок реалізації такого права, а також внесено зміни, згідно з якими легалізація представництв іноземних банків здійснюється шляхом акредитації  замість реалізації, як передбачалось раніше. У зв’язку з цим наказом №497 затверджено зміни щодо такої категорії платників податків.

Згідно з нормами Закону України від 07.12.2000 р. №2121-ІІІ «Про банки і банківську діяльність» банк може бути ліквідовано, зокрема, з ініціативи Нацбанку України, за постановою Правління Нацбанку України про відкликання ліцензії на ліквідацію банку в разі порушення Закону про банки чи нормативно-правових активів Нацбанку України