Облік платників податків як функція органів державної податкової служби
31

Після отримання повідомлення від державного реєстратора підрозділом з обліку платників податків органу ДПС стосовно кожної фізичної особи –підприємця робиться запис у журналі обліку платників податків і зборів (обов’язкових платежів) фізичних осіб за ф. № 7-ОПП.

Якщо до органів ДПС за місце проживання фізичної особи не надійшли відомості від державного реєстратора, то таку особу можуть взяти на облік, але їй потрібно подати до органу державної податкової служби наступні документи:

- оригінал  і копію свідоцтва про державну реєстрацію;

- заяву за формою № 5-ОПП.

Взяття на облік фізичної особи підприємця провадиться протягом двох робочих днів після надходження відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків та здійснюється датою внесення даних до Реєстру фізичних осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідного повідомлення державного реєстратора чи заяви платника податків у журналі за ф.№ 7-ОПП.

На адресу ДПС платник податків надсилає поштою або подає особисто повідомлення про відкриття ним поточних рахунків в банках. Підрозділ з питань оподаткування фізичних осіб вносить інформацію про відкриті /закриті рахунки платників податків до Реєстру фізичних осіб, формує облікову справу його з переліком документів, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі ДПС і взятті на облік в іншому. Якщо платник податків змінює місце проживання то його облікова справа з описом документів на другий день після взяття платника на облік закріплюється за інспектором, про що робиться відмітка в журналі за ф.7-ОПП. Реєстраційна і звітна частина облікової справи зберігається в підрозділі з питань оподаткування фізичних осіб.