Облік платників податків як функція органів державної податкової служби
35

Для визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ при розрахунку загальної суми від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню згідно із Законом № 168/97-ВР, СПД повинен врахувати разом з обсягом операцій, оподаткованих за ставкою 20% та нульовою ставкою, і обсяг операцій, звільнених від оподаткування ПДВ. Особи, які здійснюють поставку товарів (робіт), які звільнені від оподаткування згідно зі ст.5 і 11 Закону №168/97-ВР та іншими статтями чи нормативними актами, при вирішенні питання реєстрації платником ПДВ користуються загальними нормами цього Закону.

Якщо платник здійснює виключно операції, які не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ, то такий платник не підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ.

Здійснення громадянином, який не зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності, операцій з поставки протягом останніх 12 календарних місяців цінних паперів за кошти на суму, яка перевищує 300 тис. грн., не є підставою для реєстрації платником ПДВ,

Процедура реєстрації платників ПДВ починається з подання реєстраційної заяви до органу податкової служби за місцем реєстрації платника податку. До реєстраційної заяви обов’язково додається оригінал платіжного документа про сплату встановленої суми (17 грн.) за бланк Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість. З метою підтвердження достовірності відомостей до заяви можуть додаватися копія  свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта або оригінал чи копія виписки з ЄДРПОУ.

Слід звернути увагу на таке:

- якщо обсяг оподатковуваних операцій особи протягом звітного податкового періоду не перевищує суму, визначену пп.2.3.1 п.2.3 ст. 2 Закону №168/97 –ВР (300 тис. грн.), більше ніж у два рази, то така особа зобов’язана надіслати податковому органу за місцем реєстрації реєстраційну заяву протягом 20 календарних днів, наступних за таким звітним податковим періодом;