Облік паливно-мастильних матеріалів
23

На субрахунку 209 «Інші матеріали» обліковуються бланки суворого обліку (за вартістю придбання), відходи виробництва (обрубки, обрізка, стружка тощо), невиправний брак; матеріальні цінності, одержані від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, паливо або запасні частини на цьому підприємстві (металобрухт, утиль), зношені шини тощо.

На рахунку 209 «Інші матеріали» враховують тару, призначену для здачі на втор сировину, якщо від цієї операції планують отримати дохід.

 

1.2. Оцінка виробничих запасів та методи їх списання

 

 

Оцінка виробничих запасів безпосередньо пов’язано з визначенням собівартості продукції. У бухгалтерському обліку оцінка виробничих запасів можлива: за первісною вартістю, за чисто реалізаційною вартістю, за справедливою вартістю та за балансовою (обліковою) вартістю. Первісна вартість – це сума фактичних витрат на придбання або виготовлення виробничих запасів. Чисто реалізаційна вартість – це очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізації. Справедлива вартість – це сума, за якою можна обміняти актив чи погасити заборгованість по операції між проінформованими, зацікавленими і незалежними сторонами. Балансова (облікова вартість) – це вартість запасів за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чисто реалізаційною.

В міжнародній практиці запаси оцінюються: за первісною вартістю, за відновною вартістю, за чисто реалізаційною вартістю та за приведеною вартістю.