Облік паливно-мастильних матеріалів
53

2.2. Порядок документального оформлення операцій з обліку паливно-мастильних матеріалів

 

 

В бухгалтерському обліку  до запасів відповідно до (п. 6 П(С)БО 9) відносить і паливо.

Визначення поняття «пально-мастильні матеріали» та «паливно-мастильні матеріали» дає Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації України листом від 25.04.2001р. № 4-3/7 – 402 «Нафтопродукти».[39]

«Паливо» - загальне поняття, яким позначають матеріали, що використовуються як джерело енергії. Паливо (пальне) використовують для двигунів внутрішнього згорання.

«Мастило» - пластичний матеріал, який являє собою структуровану загусником оливу, застосовану для зменшення тертя, консервації виробів та герметизації ущілень.

Визначення терміна «масла і мастила» наведено в наказі Міністерства статистики України від 17.08.1995р. № 213 «Про розробку паливно-енергетичного балансу України за 1995 рік», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 14.11.1995р. за № 411/947.[26]

Скреплений газ, який використовується для теплових двигунів, належить до пально-мастильних чи паливно-мастильних матеріалів (в послідуючому ПММ).

Відповідно до Гарманізованої системи опису та кодування товарів ПММ.

Паливно-економічно цей вид матеріалів належить до допоміжних матеріалів, але відокремлюється в обліку у зв’язку з його значною роллю й великою часткою у загальних витратах матеріалів. Він використовується для технологічних енергетичних та господарських потреб.

Від правильної оцінки та відображення в обліку ПММ залежать показники фінансового стану підприємства, на підставі яких приймаються управлінські рішення.