Облік і аудит розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі
67

Комп’ютерна система обліку дозволить отримати необхідну для управління і оперативного контролю інформацію.

 

 

2.2 Документування господарських операцій з обліку підприємства по заробітній платі

 

 

 

Для нарахування основної заробітної плати робітникам-відрядникам необхідно мати підсумок про їх виробіток і розцінки за виконані роботи. Для обліку виробітку продукції на ДП «Ніжинський лісгосп» використовують різні первинні документи, що залежать від характеру виконаної роботи, системи організації і оплати праці.

Документом по обліку відпрацьованого часу робітниками лісгоспу з почасовою заробітною платою є табель. Табель служить для обліку та контролю робочого часу, нарахування заробітної плати при почасовій формі оплати праці, складання звітності про чисельність і склад працівників.

Для контролю за використанням трудових ресурсів на підприємстві ведеться поточний облік чисельності персоналу та затрат робочого часу. Ці показники є об’єктами оперативного обліку та статистичного узагальнення, в той же час вони органічно пов’язані з обліком заробітної плати і тому обробляються та контролюються бухгалтерією лісгоспу.

Основою обліку чисельності робітників є кваліфікація персоналу: по сфері застосування праці - промислово-виробничого персонал, персонал непромислового господарства, по категоріях персоналу - робочий (основного та додаткового виробництва), інженерно-технічні робітники, службовці, молодший обслуговуючий персонал, робітники охорони. Робочий персонал враховується по професіях та кваліфікації. Оперативний облік чисельності персоналу ведеться у відділі кадрів та допомагає контролювати склад та рух чисельності робітників по