Облік і аналіз готової продукції та її реалізації на підприємстві
17

[16, c. 5].

Інструкція про інвентаризацію основних засобів нематеріальних активів товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Мінфіну України від 11.08.94р. №69 передбачає проведення інвентаризації готової продукції за наказом керівника підприємства (п. 11.1) постійно діючою інвентаризаційною комісією. Згідно з п. 11.3 та п. 11.4 Інструкції, робочі інвентаризаційні комісії разом з бухгалтерією підприємства розробляють пропозиції щодо заліку нестач і надлишків у результаті пересортиці і враховувати вимоги п.11.12, де допускається пересортиця тільки готової продукції однакового найменування. Тут же описано порядок заліку нестач і надлишок при пересортиці [18, с. 8].

Постанова державного Комітету СРСР зі статистики від 28.12.89р. № 241 «Про затвердження форм документів з обліку сировини та матеріалів» затверджена форма інвентаризаційних описів, призначених для інвентаризації матеріальних цінностей (форма інв.- 2, форма інв. -3). Форму інв. – 2 складають під час інвентаризації готової продукції, а якщо під час проведення інвентаризаційної виникає потреба оприбуткувати та (або відпустити готову продукцію, їх рух відображають на зворотному боці форми інв. – 2. Форма інв. – 3 є ще розписка матеріально-відповідальної особи [15, с. 9].

Колектив авторів Житомирського інженерно-технологічного інституту Ф.Ф.Бутинець, О.В.Олійник, М.М.Шигун та інші в навчальному посібнику “Організація бухгалтерського обліку в темі 11. “Організація обліку запасів” висвітлює порядок організації обліку запасів і в тому числі готової продукції згідно із П(С)БО 9 “Запаси” і П(С)БО 16 “Витрати”.

Порядок ведення обліку готової продукції і її реалізації висвітлює цілий ряд вітчизняних науковців: П.М.Герасим, П.Я.Хомик в навчальному посібнику “Бухгалтерський облік за журнальною формою рахівництва”.