Повноваження та відповідальність за дотримання визначеної облікової політики
7

Облікова політика підприємства може змінюватися, якщо: змінюються статутні умови; змінюються вимоги органу, який затверджує стандарти; нові положення облікової політики забезпечують достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності. Не вважається зміною облікової політики інформація, що стосується: подій або операцій, які відрізняються за змістом від попередніх подій або операцій; подій або операцій, які не відбувалися раніше.

Коли підприємство перевіряють аудитори або податкові органи, облікова політика визначається в першу чергу.

 

 

2. Вимоги до облікової політики

 

 

Облікова політика - це організація діяльності підприємства, яка застосовується із самого початку здійснення його господарських операцій. Від складових елементів облікової політики підприємства залежить достовірне відображення госпоперацій, а відповідно й інформація у фінансовій звітності. Положення щодо обліку госпоперацій розробляється на тривалий термін (мінімум на рік), тож ставитися до його розробки потрібно уважно.

Від правильного розроблення наказу (розпорядження, положення) про облікову політику підприємства залежить не лише об’єктивне висвітлення інформації у фінзвітності, але і аналіз діяльності підприємства загалом, прийняття рішень в організації роботи підприємства тощо. Тож брати участь у розробці такого документа, на нашу думку, повинні не тільки бухгалтерська служба на чолі з головним бухгалтером, але і керівники та засновники.

Відповідно до ст. 1 Закону про бухгалтерський облік: «Облікова політика - сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності». Фінансова звітність є бухгалтерською звітністю, яка містить інформацію за звітний період про:

1) фінансове становище;