Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
17

Таким чином, при плануванні зовнішнього аудиту на суб`єктах господарювання, які мають підрозділи внутрішнього аудиту, оцінюють роботу таких підрозділів, звертаючи основну увагу на показники якості, розглядають їхні звіти та спілкуються з внутрішніми аудиторами.

МСА 400 „Оцінка ризиків та внутрішній контроль” передбачає встановлення положень і надання рекомендацій для досягнення розуміння систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю та аудиторського ризику і його компонентів: властивого ризику, ризику контролю та ризику не виявлення.

У п. 8 МСА 400 розглядається одне з ключових понять з аудиту – система внутрішнього контролю (СВК). Складовою частиною СВК є середовище контролю. Одним із факторів, відображених у середовище контролю, є система контролю управлінського персоналу, в тому числі функціонування внутрішнього аудиту, кадрова політика і процедури та розподіл обов`язків.

Оцінка внутрішнього контролю суб`єкта господарювання передбачає оцінку та функціонування внутрішнього аудиту.

При використання роботи інших фахівців здійснюється оцінка роботи внутрішнього аудиту. Метою МСА 610 „Розгляд роботи внутрішнього аудиту” є встановлення положень і надання рекомендацій зовнішнім аудиторам при розгляді роботи внутрішнього аудиту. Процедури, передбачені в даному МСА, слід застосовувати лише до тих видів діяльності внутрішньої аудиторської перевірки, які є релевантними аудиторській перевірці фінансових звітів.

Зовнішні аудитор повинен розглянути діяльність внутрішнього аудиту (якщо такий є) та його вплив на процедури зовнішнього аудиту.

Обсяг і мета внутрішнього аудиту змінюються й залежать від розміру, структури суб`єкта господарювання, вимог його управлінського персоналу. Як правило, внутрішній аудит складається з одного чи кількох наведених елементів:

- огляд системи бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю;

- перевірка фінансової та господарської інформації;