Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
21

Для повнішого забезпечення належного виконання функцій аудиту потрібно відповідним чином організувати апарат внутрішнього аудиту та запровадити наукову організацію праці аудиторів.

Провідне місце в структурі організації внутрішнього аудиту належить раціональній побудові його апарату та оптимальному застосуванню його організаційних форм. Залежно від адміністративного порядкування розрізняють три основні типи побудови структури апарату внутрішнього аудиту: лінійно-просту, лінійно-штабну та комбіновану (табл. 1.3)

Таблиця 1.3

Типи структур апарату внутрішнього аудиту

Тип структури

Характеристика служби внутрішнього аудиту

Лінійне адміністративне підпорядкування

Працівники служби внутрішнього аудиту прямо (безпосередньо) підпорядковуються керівнику підприємства

Лінійно-штабне підпорядкування

Служба внутрішнього аудиту поділяється на сектори, а керівник служби дає розпорядження керівникам секторів. Такий підхід виправданий лише на великих підприємствах зі складною організаційною структурою

Комбінована структура

Передбачає передачу окремими службам управління частини прав і функціональних обов`язків внутрішніх аудиторів

 

Залежно від розподілу праці співробітників сфери контролю і відповідно побудови служби внутрішнього аудиту, розрізняють централізовану і децентралізовану її форму.

При централізованій формі організації внутрішнього аудиту аудитори знаходяться в штаті бухгалтерів і підпорядковуються головному бухгалтерові в адміністративному і методологічному відношенні. При децентралізованій - аудитори виділені в самостійний структурний підрозділ.

Загальне керівництво службою внутрішнього аудиту здійснює начальник, який безпосередньо підпорядковується керівнику підприємства.

Останнім часом у багатьох підприємствах та організаціях роль внутрішнього аудиту була поширена шляхом включення до неї оцінки якості інформації, яка генерується управлінською інформаційною системою і яка складає основу для прийняття рішень, а також оцінки корисності застосованої методики аналізу інформації.