Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
7

Під внутрішнім контролем розуміють сукупність організаційної структури, контрольних дій (заходів, функцій, методів), які здійснюються власниками підприємства як засоби контролю ефективності його господарської та фінансової діяльності. Такий контроль є самостійною системою контролю, що входить до складу управління підприємством, контролює за допомогою спеціальних процедур всі питання фінансово-господарської діяльності та створює умови для ефективної роботи підприємства, є важливим засобом попередження нестач і розкрадання цінностей. Внутрішній контроль реалізується шляхом безпосереднього оперативного втручання та коригування здійснюваних операцій, складанням довідок, актів, службових записок.

Головною метою внутрішнього контролю є забезпечення ефективного проведення бізнесу - виконання виробничих, фінансових та інших планів, раціональне використання робочої сили, впровадження сучасних методів праці і прогресивної технології у підрозділах, випуск продукції (надання послуг, реалізація товарів), які мають попит на ринку; сприяння захисту активів - недопущення перевитрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, забезпечення збереження коштів і товарно-матеріальних цінностей, економного витрачання сировини і паливно-енергетичних ресурсів; попередження помилок - здійснення необхідних запобіжних дій та вживання заходів по виявлення та усуненню недоліків; забезпечення точності бухгалтерського обліку та своєчасності підготовки та подання фінансової звітності - дотримання вимог щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Суб`єкти внутрішнього контролю - окремі підрозділи підприємства, посадови особи та спеціальні внутрішні контрольні служби. Суб`єкти внутрішнього контролю представляють інтереси підприємства та є членами його колективна - власники, учасники, управлінський персонал з виконанням функцій контролю, обліковий персонал, спеціальні внутрішні служби контролю (аудиторський комітет, наглядова рада, ревізійна комісія, інвентаризаційна комісія, комісія з розслідування подій на підприємстві, служба внутрішнього аудиту, служба контролінгу тощо). Внутрішній контроль можуть здійснювати