Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
127

 немає, то в документах постачальника проставляється спеціаль­ний штамп з реквізитами прибуткового ордеру.

Коли приймаються матеріальні цінності від транспортних організацій, то особливу увагу слід звернути на стан пломб, тари, а у випадку їх пошкодження необхідно перевірити вантаж. Якщо виявлено нестачу або псування вантажу, то підприємство має скласти комерційний акт на право виставлення претензії до транспортної організації або до постачальника.

Джерелом інформації для перевірки розрахунків із постачальниками є журнал-ордер № 3, аналітичний облік в якому ор­ганізовується в розрізі кожного прибуткового і платіжного доку­мента. Журнал-ордер № 3 ведеться по кожному постачальнику, що дає змогу аналізувати стан розрахунків підприємства щодо кожного з них. У журналі записується номер рахунка, реєстраційний номер, найменування постачальника, номер при­буткового ордера, вартість матеріальних цінностей, що надійшли, та сума податку на додану вартість. Суми претензій записуються на підставі складених актів. У банківських виписках робиться відмітка про оплату кожного рахунка.

Найхарак­тернішими видами зловживань у складі операцій щодо придбан­ня матеріальних цінностей є: приховування цінностей, які фактично надійшли, з метою їх привласнення;  фіктивне оприбуткування матеріалів з метою привлас­нення грошових коштів, призначених для їх придбання;  приховування матеріалів, що надійшли від постачаль­ників по залізниці.

Об'єктом особливої уваги під час перевірки мають бути факти відвантаження матеріалів за межі підприємства, їх ре­алізація своїм співробітникам чи комерційним структурам.