Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
95

РОЗДІЛ 3. ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ТА АУДИТ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

 

3.1 Аналіз виробничих запасів підприємства

 

 

Необхідною умовою виробництва продукції на ПП «Полісялісресурс» є забезпечення його матеріальними ресурсами: сировиною, матеріалами, паливом, енергією, комплектуючими, напівфабрикатами тощо.

У процесі споживання матеріальні ресурси трансформуються в матеріальні витрати. У загальній сукупності витрат витрати на виробництво займають найбільшу частку, що свідчить про високу матеріаломісткість продукції. Виробнича діяльність підприємства та її результати залежать від ефективної організації постачання і раціонального використання матерпіальних ресурсів.

Джерелами покриття в матеріальних ресурсах можуть бути зовнішніми і внутрішніми. До зовнішніх джерел відносяться матеріальні ресурси, що надходять від постачальників відповідно до укладених договорів. Внутрішні джерела - це скорочення відходів сировини, використання вторинної сировини, власне виготовлення виробничих запасів і напівфабрикатів, економія виробничих запасів у результаті впровадження досягнень науково-технічного прогресу.

Реальна потреба в завезенні матеріальних ресурсів з боку - це різниця між загальною потребою у визначеному виді матеріалу і сумою власних внутрішніх джерел її покриття.

У процесі аналізуна ПП «Полісялісресурс» перевіримо забезпеченість потреби в завезенні матеріальних ресурсів договорами на їх постачання і фактичне виконання.

Основні завдання, обєкти та етапи аналізу використанн виробничих запасів наведемо на рис. 3.1.