Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
37

Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22 травня 2003 року N 851-IV. встановлює основні організаційно-правові засади електронного документообігу та використання електронних документів. Згідно цього Закону електронний документообіг виробничих запасів здійснюється відповідно до законодавства України або на підставі договорів, що визначають взаємовідносини суб'єктів електронного документообігу. Використання електронного документа у цивільних відносинах здійснюється згідно із загальними вимогами вчинення правочинів, встановлених цивільним законодавством.

Отже, сучасна побудова обліку і контролю стосовно вимог сьогодення передбачає своєчасну підготовку відповідних нормативно-правових актів та їх впровадження в практичну роботу.

 

1.3 Огляд літературних джерел з обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів

 

З огляду літературних джерел з організації обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів можна дослідити, за якими ознаками характеризують виробничі запаси різні автори.

Отже, ефективність управління запасами, як зауважує проф. Ф.Ф. Бутинець у посібнику «Бухгалтерський управлінський облік», суттєво впливає на результати господарської діяльності та обумовлюється зовнішніми та внутрішніми факторами.

Раціональному використанню запасів на підприємстві сприяє реалізація сучасних концепцій управління ними.

Приймаючи рішення про створення запасів, потрібно щоб витрати на утримання запасів були мінімальними та не виникав дефіцит, який порушує ритмічний хід виробництва і продажу продукції. Ф.Ф. Бутинець вказує, що збільшення питомої ваги може призвести до зменшення грошових коштів в обороті та уповільнення їх оборотності, втрат споживчих властивостей запасів і неможливості їх подальшого використання в технологічному процесі, зниження якості готової продукції, що виготовляється з невідповідної сировини, і в результаті – вимушеного зниження цін на продукцію, зниження доходів тощо [27.с.148].