Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
129

В умовах переходу до ринку основою стабільної роботи підприємства є висока продуктивність праці, зниження матеріаломісткості продукції, а на їх основі – отримання максимального прибутку. Оскільки основа будь-якого матеріального виробництва – виробничі запаси, то важливу роль у підвищенні ефективності їх використання на підприємстві має відіграти насамперед правильна організація бухгалтерського обліку та аналізу. Підвищення ритму виробництва, складність економічних зв'язків вимагають орієнтації обліку і аналізу на одержання оперативної інформації про їх витрачання, що дасть змогу керівникам різних рівнів приймати оперативні рішення у разі допущення відхилень від норм.

Важливими умовами нормальної господарської діяльності є постійний контроль за виконанням договорів i замовлень на поставку виробничих запасів, облік руху, ефективного використання та збереження матеріальних цінностей. Для підвищення контролю за матеріальними цінностями необхідно проводити порівняння фактичної наявності цінностей з даними бухгалтерського обліку якомога частіше. Достатньо уваги постійно приділяти питанням зовнішнього аудиту підприємства. Цей аспект викликаний, насамперед, особливостями виробництва і менталітету працівників підприємства.

Раціональне управління виробничими запасами на підприємстві потребує своєчасного оперативного обліку за їх надходженням і використанням, а це не можливо без застосування в обліку комп’ютерних технологій.

Дані проблеми, значною мірою, допомагають вирішити інформаційні технології (система методів і способів пошуку, збору, накопичення, зберігання і обробки інформації на основі застосування обчислювальної техніки) [27, с. 504].

Використання обчислювальної (комп’ютерної) техніки та створення на цій основі автоматизованих робочих місць (АРМ) складських працівників, та працівників обліку забезпечить [7, с. 504]:

– зменшення обсягу робіт з одноманітними операціями;

– прискорення опрацювання даних первинних документів;