Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
155

Позаплановий інструктаж проводиться на підставі нещасного випадку або при порушенні техніки безпеки, а також при впровадженні нового обладнання. Цей інструктаж проводять УТР, керівники робіт у формі лекції.

Згідно закону України «Про охорону праці» фінансування заходів з охорони праці на ПП «Полісялісресурс» відбувається у кількості 0,5% від фонду оплати праці. Кошти фонду охорони праці підприємством використовуються тільки на виконання комплексних заходів, що забезпечують досягнення встановлених нормативів з охорони праці, а також на подальше підвищення рівня охорони праці на виробництві.

Ці кошти не витрачаються на ремонтні та інші роботи, пов'язанні з підтримкою основних засобів у належному технічному стані, на придбання спецодягу, змиваючих і знешкоджуючих засобів, надання різних пільг і компенсацій працюючим, організацію навчання кадрів, благоустрій та озеленення території, а також на природоохоронні заходи.

Категорії приміщень з електробезпеки поділяються на 3 класи. Лісопильний цех відноситься до класу підвищеної безпеки. Для запобігання ураження працюючих електричним струмом все обладнання має заземлення. Також є система аварійного відключення живлення при перевантаженні електричної мережі. Потужність електричної мережі розрахована з урахуванням потужності всіх електроприймачів цеху.

Використовуються електромеханічне блокування, яке забезпечує відключення електричного живлення струмоведучих частин при відкриванні доступу до них. Велика увага приділяється захисту складів зберігання лісопродукції від статичної електрики. Для цього проводяться слідуючи заходи:

- металеві пневмоходи з'єднуються із заземленими пристроями;

- заземлюються лісопильне обладнання, розподілювачі та інші пристрої;

- паралельно розташовані трубопроводи з'єднуються між собою для вирівнювання потенціалу статичної електрики струмопровідними перемикачами через кожні 25 см - це попереджує виникнення іскрових електричних розрядів;