Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
157

Для обслуговування обладнання, що знаходиться на висоті 1,5 м і більше влаштовуються площадки зі сходами. Ширина сходів не менше 0,6 м, а висота поручнів не менше 1 м. Ширина проходів між обладнанням не менше 1 м. Управління обладнанням здійснюється з пультів управління, але на самому обладнанні встановлені вимикачі, для його негайного зупинення. Деякі лісопильні станки мають контрольно-вимірювальні прилади та обладнанні автоматичною системою керування.

Лісопильний цех має систему сповіщення та сигналізації. На щиті управління є світлова та звукова сигналізація для контролю різних технологічних параметрів. Цех має систему припливно-витяжної вентиляції, такі як: відсмоктувачі теплових надлишків, система повітряного душування робочих місць біля станків та інше.

Для створення безпечних і сприятливих умов праці на підприємстві виконуються такі заходи:

- створена оптимальна освітленість робочих місць;

- забезпечується додержання нормальних кліматичних умов на робочих місцях;

- проводиться ізоляція тепловиділяючих поверхонь;

- все обладнання розташовано згідно норм, що забезпечує його безпечну експлуатацію, ремонт та спрощує евакуацію персоналу у разі виникнення аварійних ситуацій;

- всі деталі, що обертаються мають огорожу, яка має механізм блокування приводу;

- всі робітники періодично проходять інструктаж з техніки безпеки.

Відповідно до положення Закону України «Про пожежну безпеку» (статті 4-7) Правила пожежної безпеки в Україні є обов'язковими для виконання всіма підприємствами незалежно від форми власності. Забезпечуючи пожежну безпеку підприємство керується стандартами, будівельними нормами, правилами влаштування електроустановок (ПУЕ), нормами технологічного проектування та іншими нормативними актами [17,c.15].