Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
159

Територія підприємства обладнана спеціальними майданчиками для зберігання пального, допоміжних матеріалів та устаткуванням з урахуванням вимог безпеки і санітарних норм.

Виробничі процеси здійснюються у відповідності з вимогами Правил та чинних нормативних актів. Переміщення пилоутворюючих матеріалів здійснюється механічним та пневматичним транспортом, що виключає можливість виділення пилу у повітря робочої зони.

До вантажно-транспортних робіт в сушильних цехах допускаються особи, яким відомі правила експлуатації підйомно-транспортних механізмів та які пройшли інструктаж по техніці безпеки.

Основні правила техніки безпеки при формуванні штабелів та їхньому транспортуванні в цеху зводяться до наступного.

При формуванні штабелів:

- забороняється складувати та розбирати штабелі всередині сушильної камери;

- допускається ручна укладка штабелів на висоту до 1.5 м від рівня підлоги; верхню частину в цьому випадку необхідно формувати, використовуючи естакади, штабелери та інші механізми;

- необхідно обов’язково перевіряти правильність укладки штабеля по висоті і ширині габаритним шаблоном;

- при роботі на вертикальному підйомнику не можна знаходитися в безпосередній близькості від штабеля при підйомі чи опусканні (при розбиранні) платформи; не допускати попадання предметів (дощок, прокладок) в зазор між поверхнями штабеля та стінками котловану; приймати міри по видаленню предметів що потрапили в котлован підйомника [3,с. 91].

Робота не несправних механізмах та при відсутності або несправності захисних огорож та пристосувань категорично забороняється. Не можна торкатися рухомих тросів, стояти близько штабеля при його русі, знаходитися під пакетом пиломатеріалів або іншого вантажу при підйомі та переміщенні.