Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
29

4

Наднормативні витрати

Полягає в застосуванні норм витрат на одиницю продукції (робіт, послуг), які встановлені підприємством з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей і діючих цін. Для забезпечення максимального наближення нормативних витрат до фактичних норм витрат і ціни у нормативній базі повинні регулярно перевірятися і переглядатися (п.21 П(С)БО 9).

5

Ціни продаж

 

Базується на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього відсотку торгівельної націнки товарів. Цей метод можуть застосовувати (якщо інші методи оцінки вибуття запасів не виправдані) підприємства, що мають значну та змінну номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торгівельної націнки. Собівартість реалізованих товарів визначається, як різниця між продажною (роздрібною) вартістю реалізованих товарів і сумою торгівельної націнки на ці товари.

 

Підприємства мають право самостійно встановлювати свою облікову політику. Це положення закріплено в ч.5 ст.8 Закону про бухгалтерський облік. Одним з елементів облікової політики, що стосується обліку запасів є метод їх оцінки при вибутті у виробництво, з виробництва, у продаж та при іншому вибутті.

Вибір методу оцінки є елементом облікової політики підприємства та не підлягає змінам без вагомих підстав. В обліковій політиці підприємство визначає порядок обліку випуску готової продукції, порядок списання вартість при передачі в експлуатацію МШП.

Підприємство обирає метод оцінки вибуття запасів з урахуванням інтересів користувачів звітності. Обрані методи оцінки розкриваються у Примітках до річної фінансової звітності (п.29 П(С)БО 9).[17,с.149]

Згідно п.16 П(С)БО 9 «Запаси» та п.2.15 Методичних рекомендацій бухгалтерського обліку запасів при відпуску запасів у виробництво, продаж та іншому вибутті їх оцінка здійснюється за одним із таких методів:

- ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

- середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

- нормативних затрат;