Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
67

ПП «Полісялісресурс» використовує «Лімітно-забірну картку» (форми № М-8 та М-9, М-28 та М-28а). Лімітно-забірна картка виписується на одне або декілька найменувань матеріалів у двох примірниках. В лімітно-забірній картці дільниці розписується комірник, а в лімітно-забірній картці складу – представник дільниці.

По факту оприбуткування або видачі із складу товарно-матеріальних цінностей комірник, використовуючи інформацію зазначену у первинних документах, здійснює записи у картках складського обліку. Документ «Картка складського обліку матеріалів» (форма № М-12) застосовується для обліку руху матеріалів на складі за кожним сортом, видом та розміром, заповнюється на кожний номенклатурний номер матеріалу і ведеться матеріально відповідальною особою. Записи у картці виконуються на підставі первинних прибутково-видаткових документів у день, коли відбувається операція [52,c.167].

З метою прискорення пошуку тих чи інших запасів на складі у картках складського обліку зазначаються поряд з іншим номери стелажу та рахунки. Поряд з цим для характеристики матеріалів кожного номенклатурного номера, що знаходиться в місцях зберігання, ПП «Полісялісресурс» використовує «Матеріальний ярлик» (форма № М-16). Бланк ярлика заповнюється завідуючим складом на кожний номенклатурний номер матеріальних цінностей. Заповнений усіма необхідними даними ярлик прикріплюється до місця зберігання матеріальних цінностей та служить для них паспортом.

Враховуючи те, що на ПП «Полісялісресурс» може бути велика кількість товарно-матеріальних цінностей, а як наслідок і звіт дуже громіздким, то в деяких випадках до звіту по складу включаються лише ті запаси, по яких був рух. За допомогою цього вдається значно зменшити обсяги зайвої інформації і прискорити роботу облікових працівників.