Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
69

202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби»

Ведеться облік наявності і руху купованих напівфабрикатів і комплектуючих виробів, придбаних підприємствами для виробництва продукції; конструкцій і деталей (металевих, дерев'яних, залізобетонних тощо), що використовуються підрядними будівельними організаціями під час виконання будівельно-монтажних та ремонтних робіт.

203 «Паливо»

Ведеться облік наявності та руху палива, що купується для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, для опалення будівель. Тут підприємство обліковує оплачені талони на бензин, дизпаливо, газ і мастильні матеріали.

 

204 «Тара й тарні матеріали»

Підприємство веде наявність та рух всіх видів тари, крім тари що використовується як господарський інвентар, а також матеріали і деталі, які використовують для виготовлення тари та її ремонту.

 

205 «Будівельні матеріали»

На цьому субрахунку підприємство під час будівництва об’єктів веде облік будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, а також обладнання, що потребує монтажу. Витрати на придбання обладнання, що не потребує монтажу, транспортних засобів, вільно розміщених верстатів, будівельних машин і механізмів, виробничого інвентарю та інструментів тощо відображаються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

Устаткування і будівельні матеріали, передані підрядній організації для виконання робіт, після підтвердження їх використання підприємство списує з кредиту цього субрахунку на дебет рахунка 15 «Капітальні інвестиції».

 

206 « Матеріали передані в переробку»

Підприємство веде облік матеріалів, переданих на сторону та які надалі включаються до складу собівартості отриманих з них виробів. Витрати на переробку матеріалів. Що оплачуються стороннім підприємствам, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих з переробки.

 

207 «Запасні частини»

Ведеться облік придбаних і виготовлених запасних частин, агрегатів, готових деталей, вузлів, які використовуються для проведення ремонту, заміни зношених частин обладнання і транспортних засобів, а також автомобільних шин, обмінного фонду двигунів, вузлів і агрегатів.

208 «Матеріали сільськогосподарського призначення»

Субрахунок призначений для обліку мінеральних добрив; отрутохімікатів для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських рослин, біопрепаратів та медикаментів для тварин; кормів тварин (власного виробництва і купованих); насіння і саджанців для посіву і висаджування.

Підприємство цей субрахунок не використовує.

209 « Інші матеріали»

Підприємство веде облік відходів виробництва (обрубків, обрізків, тирси, стружки), непоправного браку, матеріальних цінностей, одержаних від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, палива або запасних частин (металобрухт, утиль), зношених шин, бланків суворого обліку (за вартістю придбання).