Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
77

Тому найважливішою функцією управлінського обліку ПП «Полісялісресурс» запасів є забезпечення взаємної незалежності окремих стадій виробництва і збуту.

В собівартості продукції ПП «Полісялісресурс» питома вага затрат виробничих запасів коливається в межах від 30 до 35 %. Виробничі запаси – придбані або самостійно виготовлені вироби, які підлягають подальшій переробці на підприємстві. До них належать: сировина і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектувальні вироби, паливо, тара і тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, передані на переробку, запасні частини та інші матеріали.

Особливістю виробничих запасів є те, що вони під час виробництва повністю використовуються, і для кожного наступного виробничого циклу необхідні нові. Для забезпечення безперебійної роботи виробництва на складі ПП «Полісялісресурс» повинні завжди знаходитись виробничі запаси в межах норм, передбачених потребами підприємства. І хоча утримання запасів пов’язане з певними витратами, підприємство змушене це робити.

Наявність запасів на ПП «Полісялісресурс» дає змогу знизити вимоги до ступеня узгодженості виробничих процесів на різних ділянках, а отже, і знизити відповідні витрати на організацію управління цими процесами.

Управлінський облік забезпечує систематичний контроль наявності виробничих запасів за місцями їх зберігання і матеріально - відповідальними особами. Виробничі запаси на підприємстві зберігаються як на центральному складі, так і в інших центрах відповідальності: цехах. Бригадах, майстернях тощо. Окремі виробничі запаси (щебінь, лісоматеріали, вапно, пісок,цегла) інколи зберігаються на відкритих майданчиках (насипом, у штабелях,ямах) та віддалі від населеного пункту.