Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
83

, хоч це призводить до перевищення оптимальних норм виробничих запасів.

В управлінському обліку підприємства важливим є знаходження саме оптимальної «золотої середини» між ними [84,c.335]. Важливе значення в управлінському обліку підприємства має забезпечення надійності поставок виробничих запасів. Досягається це шляхом укладання прямих договорів з поставщиками – виробниками на тривалий період (три – п’ять років). Особливу увагу на ПП «Полісялісресурс» звертають на ритмічність поставок, що дає змогу чітко організувати роботу партнерів, сприяє їхній взаємній зацікавленості в подальшій співпраці.

З позицій управлінського обліку підприємство бере до уваги не загальну вартість виробничих запасів, а за винятком ПДВ, що включається до податкового кредиту за даними фінансового (податкового) обліку, тобто сума сплаченого постачальникам ПДВ компенсується з бюджету [83,c.243].

Управлінський облік вибуття виробничих запасів охоплює набагато ширший аспект, ніж рутиння реєстрації операцій з їхнього списання. Найважливішим у ньому є контроль доцільності та раціональності витрачання виробничих запасів, а головне – забезпечення обґрунтованості нормативів витрат. Це здійснюється в момент прийняття рішення про видачу на виробництво. Отже, головним в управлінському обліку на ПП «Полісялісресурс» є попередній контроль при вибутті виробничих запасів, який ґрунтується на системі норм і нормативів витрат виробничих запасів. Нормативи витрат в управлінському обліку також мають дуже важливе значення, але контроль за їх дотримуванням здійснюється у сфері виробництва, тобто там де облік витрат ведуть з використанням вартісного вимірника.

Тому ПП «Полісялісресурс» необхідно щоб контроль – один із найголовніших аспектів цього обліку здійснювався всюди на кожному робочому місці, в межах компетенції таких працівників.