Облік, аналіз та аудит виробничих запасів в ринкових умовах економіки
85

виробничих запасів і товарів [5,c.211].

Стаття 14 розд. І Податкового кодексу дає визначення собівартості реалізованої продукції - це витрати, прямо пов'язані із виробництвом та придбанням реалізованої протягом звітного податкового періоду продукції, яка визначається відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що застосовується в частині, яка не суперечить положенням розд. III Податкового кодексу.

Слід зазначити, що ПП «Полісялісресурс» відповідно до п. 44.1 розд. II Податкового кодексу для обчислення об'єкта оподаткування, як платник податку на прибуток, використовує дані бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень Податкового кодексу.

При визначенні складу витрат та порядку їх визнання підприємство керується нормами встановленими у ст. 138 Податкового кодексу. Як і при визначенні доходів, при визначенні витрат тепер воно не враховує попередні (авансові) платежі. З метою достовірного визначення розміру витрат та дати їх виникнення підприємство визначає собівартість виробничих запасів. Тобто на відміну від чинного законодавства не тільки витрати на придбання запасів зменшуватимуть об'єкт оподаткування лише в момент визнання відповідних доходів, але й інші витрати, що включатимуться до собівартості [5,c.221].

До витрат, що враховується при визначенні об'єкта оподаткування, включаються витрати операційної діяльності (собівартість реалізованих виробничих запасів).

Відповідно до вимог п.8 та 9. П(С)БО 9 «Запаси» підприємство придбані виробничі запаси оприбутковує на баланс за первісною вартістю, яка складається з фактичних витрат. При відпуску виробничих запасів у виробництво продукції оцінка їх відбувається за методом середньозваженої собівартості [13,c.6].

Собівартість виробничих запасів складається з витрат, прямо пов'язаних із їх придбанням: