Організація обліку та аналізу собівартості продукції підприємства
101

торговельно-посередницькі послуги та здійснення оптової та роздрібної торгівлі.

Характеристика виробничих ресурсів підприємства свідчить про те, що фондоозброєність на підприємстві постійно зростає,а це свідчить про те, що підприємство має відносно високу технічну оснащеність, усі основні та допоміжні процеси механізовані.

Характеристика активів та пасивів ВАТ « Ніжинський хлібозавод» за балансом свідчить про те,що сума всіх джерел фінансових ресурсів підприємства зменшилась в 2011 році на 374 тис.грн. В тому числі в 2011 році власний капітал підприємства зменшився на 402 тис.грн. Поточні зобов’язання зросли на протязі діяльності за 2011 рік на 27 тис.грн. (2,5%). Отже, спостерігається тенденція до зменшення вартості активів та зобов’язання за останній рік.

ВАТ «Ніжинський хлібозавод» спеціалізується на виробництві хлібобулочних виробів, кондитерських виробів та борошномельної продукції і посідає особливе місце у виробництві продовольчих товарів в Ніжинському районі. Виробництво продовольчих товарів в районі за останні роки постійно збільшується. Так в 2011 році воно зросло на 43,3% у порівнянні з 2009 роком. Виробництво продовольчих товарів ВАТ «Ніжинський хлібозавод» у 2011р. зменшилося у порівнянні з 2009 р. на 5860 тис.грн., тобто на 49,6%.

В 2011 році по хлібозаводу проявляється тенденція до збільшення обсягів діяльності, що в свою чергу призвело до підвищення використання виробничих потужностей, а також суттєво вплинуло на кінцеві результати діяльності.             

Згідно з інструкцією по застосуванню Плану рахунків бухгалтерського обліку затверджено наказом Міністерства Фінансів України від 30.11.1999 р. №291, відображається в таких рахунках: 23 «Виробництво», 90 «Собівартість реалізації». В зв’язку з тим що підприємство має три види діяльності, то відповідно водо наказом про облікову політику передбачило узагальнення ведення витрат по кожному з них на відповідних субрахунках:

- 231 «Виробництво хлібобулочних виробів»;