Організація обліку та аналізу собівартості продукції підприємства
65

Вся продукція випікається згідно з рецептурами і «Технологічними умовами», розробленими і затвердженими «Укрхлібпромом» та «Украгро-стандартом».

 

2.2. Організація аналітичного та синтетичного обліку собівартості продукції

 

 

Одним з найважливіших завдань бухгалтерського обліку на ВАТ «Ніжинський хлібозавод» є визначення собівартості продукції. Собівартість продукції, робіт та послуг складається із спожитих у процесі виробництва виробничих запасів, сировини, енергії, основних засобів (у вигляді їх зносу), трудових ресурсів (у вигляді заробітної плати), а також інших витрат, пов’язаних з їх виробництвом. Виходячи із вказаного можна зазначити, що собівартість продукції являє собою грошовий вираз витрат на її виробництво [73, c. 227].

Собівартість продукції (робіт та послуг) визначається відношенням витрат, пов’язаних з її виробництвом, до кількості виробленої продукції (виконаних робіт або наданих послуг) протягом облікового періоду. Визначення собівартості за результатами роботи підприємства дає змогу дослідити динаміку її зміни у сторону збільшення або зменшення протягом певного періоду, а також проаналізувати її структуру в розрізі статей калькуляції.

Чим нижчою є собівартість продукції (робіт і послуг), тим міцнішою є позиція підприємства на споживчому ринку, тим більше в нього є аргументів у боротьбі за споживача. Таким чином, можна ствердити, що собівартість є також і якісним показником, який відображає ступінь організації виробничого процесу та ефективність діяльності підприємства в цілому.