Організація обліку та аналізу собівартості продукції підприємства
103

ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

 

Розвиток ринкових відносин в Україні на сучасному етапі потребує підвищення ефективності господарювання з найменшими затратами.

Тому завданням бакалаврської роботи була організація обліку та аналізу собівартості продукції на ВАТ «Ніжинський хлібозавод».

В першому розділі бакалаврської роботи було розкрито поняття собівартості продукції. Собівартість промислової продукції (робіт, послуг) - це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на її виробництво і збут. Вона складається з витрат, пов’язаних з використанням у процесі виробництва продукції природних ресурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, основних фондів, нематеріальних активів, трудових ресурсів, а також інших витрат на її виробництво та реалізацію.

Основними принципами формування собівартості продукції на підприємстві є: чітке розмежування витрат підприємства по сферах господарської діяльності; безпосередній зв'язок витрат з процесами виробництва та обігу; зміщення витрат в процесі відтворення для відновлення основної виробничої діяльності; повний облік фактичних витрат незалежно від рівня дотримання встановлених норм та умов; прямий зв'язок витрат на виробництво продукції з визначеним періодом часу.

Для оцінки рівня собівартості продукції підприємство вибирає і обґрунтовує систему показників. Для того, щоб краще зрозуміти суть собівартості було розглянемо основні показники, що комплексно характеризують собівартість продукції. На підприємстві обчислюють собівартість валової, товарної (виготовленої) та реалізованої продукції.

В цьому ж розділі було розглянуто організацію обліку собівартості продукції за П(С)БО, дана характеристика основних методів калькулювання собівартості продукції та охарактеризовано фактори що впливають на зміну собівартості продукції. Для ВАТ «Ніжинський хлібозавод» характерні для аналізу собівартості продукції такі показники: