Світові тенденції в стандартизації управлінського обліку
3

Вступ

 

Необхідність переходу підприємств України у 2008-2009 pp. на НСБО була зумовлена рамками реалізації стратегічного курсу країни на інтеграцію зі світовим економічним простором, який передбачає адаптацію законодавства України, зокрема щодо обліку до законодавств розвинутих країн, і спрямований на подальшу розбудову в країні ринкових відносин. Як відомо, НСБО були розроблені на підставі вимог МСБО з урахуванням специфіки економіки України. Облік, як і будь-яка інша наука, знаходиться постійно у розвитку і потребує з часом удосконалень, які вимагають серйозного вивчення і використання багатьох фундаментальних положень не тільки МСБО, але й НСБО окремих зарубіжних країн. Отже, актуальність теми «Міжнародна організація управлінського обліку» є незаперечною.

Управлінський облік (management accounting) розширює та поглиблює фінансовий і є основною системою комунікації всередині підприємства. Цей облік є внутрішнім (internal). Його мета - забезпечити інформацією менеджерів, відповідальних за досягнення конкретних виробничих цілей.

Американською асоціацією бухгалтерів сформульовано таке визначення управлінського обліку: «Управлінський облік — це процес ідентифікації інформації, обчислення і оцінки показників та надання даних користувачам інформації для вироблення, обґрунтування і прийняття рішень». Це процес всередині організації, який забезпечує управлінський апарат інформацією, яка використовується для планування, контролю й прийняття управлінських рішень.

Мета реферату – охарактеризувати світові тенденції в стандартизації управлінського обліку. Для досягнення цієї мети у роботі вирішується ряд завдань:

- визначити сутність і значення управлінського обліку;

- охарактеризувати історичні етапи становлення міжнародної системи управлінського обліку;