Світові тенденції в стандартизації управлінського обліку
5

1. Етапи становлення міжнародної системи управлінського обліку

 

Міжнародна система управлінського обліку і звітності сформувалася на початку 80-х років XX ст. внаслідок впровадження в практику міжнародних норм і стандартів в царині управлінського обліку і звітності і переходу організації управлінського обліку на стратегічний етап.

Історія становлення системи управлінського обліку включає такі етапи:

I. Торговий етап зайняв в історичному розвитку майже шість століть і характеризується появою подвійного запису, хронологічного і систематичного запасів в обліку, балансу, Головної книги, методів контролю і привів до створення національних торговельних систем.

II. Підприємницький етап характеризується появою промислової бухгалтерії, яка визначає собівартість окремих видів продукції, методів розподілення накладних витрат, десяткової системи класифікації рахунків. Завершення цього етапу охарактеризовано створенням планів рахунків підприємств.

III. Організаційний етап розвитку і удосконалення управлінського обліку в цілому характеризується державною стандартизацією управлінського обліку, яка привела до появи і розвитку національних планів рахунків (Німеччина -1937 р; Франція - 1947 р. тощо).

Основним внеском у розвиток обліку на цьому етані є поділ бухгалтерії на дві: фінансову і аналітичну та появу принципів управлінської бухгалтерії, яка вирішує тактичні проблеми управління на підставі визначення та аналізу результатів за центрами відповідальності, широкого використання у фінансовій та управлінській бухгалтеріях планових показників: стандартів, норм, кошторисів, прогнозних даних тощо.

Внаслідок цього в бухгалтерії органічно використовується система планових показників, яка характеризує як загальні результати роботи підприємства, так і діяльність центрів відповідальності.