Соціальне програмування як технології соціальної роботи
17

Раціональне використання програмування підсилює соціальну орієнтацію керування, додає останньому велику гнучкість, мобільність.

Таким чином, концепція програмно-цільового керування соціально-економічними процесами відбиває істотні зміни в системі суспільних відносин, що відбулися в другій половині ХХ сторіччя, і може бути прийнята в якості базової при розробці моделі керування соціально-економічними процесами в сучасному українському суспільстві.

Розробка технологій соціального керування - актуальна і досить значима практична задача, рішення якої сприяє підвищенню якості, ефективності управлінської праці. Сьогодні технології стали ознакою, що характеризує стан соціальних процесів. Порозумівається це тим, що в міру соціального розвитку відбувається ріст організації. Він виражається в систематизації змін, що поступово стабілізуються до алгоритмічного рівня, тобто  до такого рівня, коли зв'язку з хаотичних перетворюються в закономірні, і розвиток здобуває статичний характер.

Алгоритм є ознакою розвиненості, стрункості, чіткості, визначеності, упорядкованості, стійкості, масовидності, інтегративності організації. Соціальна алгоритмізація припускає встановлення стійких, відтворених соціальних зв'язків у суспільстві. Вона виявляється у всіх сферах його життя: у політику - у становленні стабільної політичної системи, в економіці - у планомірному регулюванні відносин між споживачами і виробниками, у культурі - у домінуванні визначених цінностей і норм. Наявність стійких, відтворених зв'язків як у суспільстві в цілому, так і в окремих його підсистемах дозволяє розробляти і впроваджувати соціальні технології.

Управлінські технології є різновидом соціальних технологій, що являють собою діалектичну єдність стереотипних, рутинних і творчих, конструктивних початків. На відміну від виробничих, у соціальних технологіях однозначність виявляється лише в загальних вимогах до процесу, що не заважає людині діяти творчо. У них принципово неможлива така повторюваність процедур і операцій, що властива виробничим технологіям, оскільки людина як істота свідоме, розумне має розвиту систему цілей. Способи їхнього досягнення настільки різноманітні, що людям важко "укласти" їх у визначені рамки строго позначених правил, рецептів поводження. Будь-яка соціальна технологія супроводжується тими або іншими модифікаціями в залежності від умов її застосування, а також від цінностей, норм, досвіду, знань конкретного суб'єкта. Її головне призначення - по можливості раціоналізувати діяльність для одержання максимального результату.