Соціальне програмування як технології соціальної роботи
5

Програми розглядалися як інструмент планової діяльності, призначений для комплексного ув'язування виробничо-економічних (територіальних і галузевих) і соціально-економічних (проблемно-цільових) аспектів розвитку. Як правило, вони включалися в технологію керування на перед планової стадії і використовувалися з метою підвищення наукового рівня і ресурсної обґрунтованості п'ятирічних планів.

В даний час ситуація принципово змінилася, програми придбали більш високий статус. Поступово, хоча вкрай повільно і суперечливо, формується організаційний механізм розробки і реалізації соціальних програм. Разом з тим зазначені зміни не знайшли відображення в науковій літературі, що і по змісту, і по манері рішення ключових теоретико-методологічних проблем програмування залишається на рівні 1970-х рр. Отже, актуальним є переосмислення ключових питань, що стосується співвідношення прогнозів, програм і планів у системі соціального керування, а також вибору принципів і методів організації програмної діяльності.

У практиці керування методологія розробки програм, як правило, запозичається з планування, з тією лише різницею, що галузевий підхід заміняється відомчим. Однак це не вносить істотних змін у механізм обґрунтування і реалізації цілей, оскільки як і раніше не реалізуються принципи системності і комплексності в прийнятті управлінських рішень. Нерідко програми являють собою спрощений варіант планів, тобто перелік погоджених по термінах і виконавцям заходів, причому далеко не завжди обґрунтованих необхідним обсягом ресурсів. У цьому зв'язку зростає значимість дослідження методологічних проблем соціального програмування.

У той же час формування методології соціального програмування - це не тільки практична, але і важлива теоретична задача, успішне рішення якої сприяє розвиткові прикладної соціології і соціології керування.

Соціологія керування - досить молода галузь знання, що виникла в 1970-х рр. і одержала інституціональне оформлення на початку 1990-х рр., коли в структурі соціологічної науки була виділена нова спеціальність - соціологія керування. Однак процес становлення даної галузі знання поки не довершений. Більш того, у своєму розвитку вона випробує серйозних труднощів, і насамперед тому, що дотепер однозначно не визначено ні її предмет, ні її структура як наукової і навчальної дисципліни. Про це свідчить проведена в 1998 р. на сторінках журналу "Соціологічні дослідження" дискусія про предмет соціології керування, що висвітила найбільш гострі проблеми: місце соціології керування в структурі соціологічного знання (чиє вона галузевою або прикладною наукою), її співвідношення з теорією керування, а також із соціальним керуванням.