Екологія гірничого виробництва: Житомирське родовище глин, піску і каоліну
47

Однак ці компоненти містяться в дуже малих кількостях і складають всього 1% від маси породи, тому їхній витяг при сучасному стані техніки не рентабельний.

На відміну від цього в корисних копалинах природна концентрація хімічних елементів значна і їх економічно вигідно добувати і переробляти.

Практично всі родовища твердих корисних копалин є комплексними; як правило, вони містять кілька різних мінералів і хімічних елементів, один із яких вважається основним, інші - побічними (супутніми чи спільно залягають).

Під комплексним використанням родовищ розуміють виймання з надр у придатному для використання стані основних і супутніх корисних копалин, що залягають. Рішення задачі комплексного використання  мінеральної сировини, що добувається, базується на результатах діяльності геологорозвідників і реалізуються в процесі спільної діяльності гірників і переробників.

 У родовищах твердих паливних корисних копалин присутні рідкі та розсіяні елементи. При розробці вугільних родовищ використовуються супутні копалини і вогнетривкі формувальні глини.

На території гірничих підприємств Донбасу встановлено більш 50 видів мінеральної сировини, використання значної частини якої є економічно доцільним.

Основним напрямком природоохоронної діяльності сучасного суспільства є створення маловідходних чи, де це можливо, безвідходних технологічних процесів.

Основними відходами виробництва геологорозвідувальних робіт і розробки родовищ корисних копалин є гірські породи, представлені уламковою чи дрібнодисперсною масою, водою і газоподібними продуктами.