Екологія гірничого виробництва: Житомирське родовище глин, піску і каоліну
7

Вимоги промисловості до якості сировини. Якість декоративно-облицювальних каменів визначається відповідно до  ДСТ 9479-84 "Блоки з природного каменю для виробництва лицювальних виробів. Технічні вимоги". Стандарт затверджений і введений у дію Постановою Державного Комітету СРСР по справах будівництва від 30.12.1983р. №345. Стандарт поширюється на блоки, що добуваються з масиву гірських порід і, що призначаються для виготовлення облицювальних плит і архітектурних виробів за відповідними стандартами і технічними умовами.

Облицювальні плити, виготовлені з блоків шляхом розпилювання, повинні відповідати вимогам ДСТ 9480-84 "Плити облицювальні пелені з природного каменю. Технічні умови".

Фізико-механічні властивості порід, використовуваних для одержання шашки, повинні відповідати ДСТ 6666-81 "Камені бортові з гірських порід. Технічні умови".

За технічними умовами ДСТ 9479-84 блоки характеризуються формою, довжиною, висотою й обсягом, якістю поверхні, фізико-хімічними властивостями породи блоку, відокремлюваного від масиву (моноліту). Крім того, вихідну породу оцінюють петрографічною характеристикою, декоративними і фізичними властивостями.

Блоки повинні мати форму прямокутного  чи паралелепіпеда близьку до нього ширину і висоту від 0,2 до 2,0м, довжину до 2,8м.

За узгодженням зі споживачем допускається випуск блоків групи І обсягом понад 8м3.

Блоки повинні вироблятися з гірських порід, що мають:

- межу міцності при стиску в сухому стані для граніту, габро, кварциту, діориту не менш 800к*гс/см2; для лабрадориту, діабазу 600кг*с/ см2; для мармуру 400кг*с/ см2;

- марка по морозостійкості не менш Мрз50 для граніту, для мармуру не менш Мрз25;

- коефіцієнт зниження міцності при насиченні водою не менш 0,8.