Екологія гірничого виробництва: Житомирське родовище глин, піску і каоліну
89

Висновки

 

З погляду раціонального землекористування розміщення вскришних порід на «незручностях» у багатьох випадках забезпечує навіть поліпшення ландшафту і біологічної продуктивності цих земель. Проте цей варіант доцільний тільки тоді, коли непродуктивні землі розташовуються на відносно невеликих відстанях і витрати на транспортування гірських порід не надмірні. Обидва варіанти застосовні біля для гірських підприємств підземної розробки родовищ, за виключенням шахт з териконами.

Важливою частиною управління землекористуванням до початку розробки родовища є проектування відвального господарства гірських підприємств. Форма відвала визначається не тільки розмірами площі порушуваних земель, але і раціональністю використовування їх після відновлення.

При підземній розробці родовищ останніми роками спостерігається перехід від традиційних териконів і хребтових відвалів до плоских відвалів, в яких складовані породи розміщуються або на малоцінних відносно рівних ділянок земної поверхні у вигляді шару невеликої потужності, мул і в різних западинах, ярах і т.п. Формування плоских відвалів пов'язано із значними капіталовкладеннями, проте екологічні переваги незаперечні. У всіх випадках форми і розміри відвалів необхідно вибирати не тільки виходячи з технології відвалоутворення і топографії місцевості, але з урахуванням можливості раціонального використовування земель після проведення рекультівацінних робіт.

Для захисту об'єктів і споруджень від шкідливого впливу підземниx розробок при змінюють гірські міри охорони, що умовно підрозділяються на 4 класи.

Профілактичні міри спрямовані, насамперед, на запобігання шкідливих наслідків підробітку шляхом взаємного ув'язування гірських робіт і будівництва об'єктів, додаткового зміцнення окремих конструкцій споруджень. До них відноситься і прогноз розмірів зрушень і деформацій гірських порід і земної поверхні. Прогноз здійснюється поетапно, на кожнім етапі в залежності від повноти вихідних даних визначаються очікувані і ймовірні максимальні розміри зрушення земної поверхні і деформацій гірських порід