Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
47

Співвідношення площ земельних угідь Ропт  від площі району (%), що задаються оптимальним планом, визначаються по формулі

де n – загальна кількість ландшафтних форм Рі, що складають територію; l – кількість ландшафтних форм, за якими сформульовані вимоги в оптимальному плані.

Прибуток від використання земель в лісовому і сільськогосподарському господарстві за розрахунковий час складається з прибутків від використання всіх ландшафтних форм в районі і визначається по формулі:

,

де qі – питомий прибуток, тис. грн/га,  Si – площа окремої ландшафтної форми або угіддя, га; n – кількість ландшафтних форм, що складають територію; T – розрахунковий час, роки.

При проведенні гірничих робіт частина території вибуває з сільськогосподарського і лісового використання, що призводить до зниження доходів від землекористування в районі. Тому важливою вимогою економічної доцільності рекультивації є підтримка високих доходів від землекористування в районі не нижче рівня, що існував до початку гірничих робіт  (тис. грн/га), тобто:

,