Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
51

Оцінка ефективності лісомеліоративної рекультивації засновується на одноразових і поточних витрат. Одноразові витрати включають витрати на вирощування саджанців, на підготовку ділянок, висадку лісу та деякі інші поточні витрати, включаючи і витрати на охорону лісових ресурсів. Фактично встановлений термін вирощування зрілого лісу 40-100 років. Цей термін визначається як період окупності вкладених грошових коштів на рекультивацію.

Для збільшення економічного ефекту від лісорозведення на відвалах необхідно ретельно підбирати видовий склад порід, так щоб догляд за ними був найменшим, а прибуток від реалізації деревини найбільшим. До того ж породи повинні бути невибагливими до ґрунтових умов, та мати грунтопокращуюча властивості.

 

2.5. Раціональне використання корисних копалин розкривних та вміщуючи порід

 

2.5.1. Комплексне використання мінеральних ресурсів і утилізація відходів. Комплексне  видалення  з  надр  корисних  копалин

Власне кажучи, всі    гірські породи, що видаляються з надр, містять у тій чи іншій кількості корисні компоненти, наприклад у граніті присутні титан, фосфор, марганець, сірка, фтор, хлор, барій, стронцій, літій, хром, ванадій, цирконій, нікель, мідь, цинк, свинець і інші.

Однак ці компоненти містяться в дуже малих кількостях і складають всього 1% від маси породи, тому їхній витяг при сучасному стані техніки не рентабельний.

На відміну від цього в корисних копалинах природна концентрація хімічних елементів значна і їх економічно вигідно добувати і переробляти.

Практично всі родовища твердих корисних копалин є комплексними; як правило, вони містять кілька різних мінералів і хімічних елементів, один із яких вважається основним, інші - побічними (супутніми чи спільно залягають).