Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
61

При виробництві будівельних матеріалів з родовищ другої і третьої груп повинна бути документально оформлене згода споживача на сировині для виробництва будівельних матеріалів підвищеної радіоактивності.

Способи визначення радіоактивності будівельних гірських порід

Радіаційно-гігієнічна оцінка облицювальних гірських порід включає визначення потужності дози гамма-випромінювання, створюваної радіоактивними елементами гірських порід на місці їх залягання, і встановлення величини сумарної питомої активності радіонуклідів в породах. Саме по цих двох показниках оцінюється можливість використання будівельних гірських порід для виробництва будівельних виробів першого і інших класів.

Найефективнішими методами вивчення природної радіоактивності гірських порід є методи, засновані на реєстрації γ - випромінювань через їх велику проникаючу здатність.

Рядом провідних підприємств по виробництву будматеріалів накопичений значний досвід радіаційно-гігієнічної оцінки сировини не тільки в процесі геологорозвідувальних робіт, але і в кар'єрах діючих підприємств. Найбільша ефективність радіаційно-оцінних робіт досягається при їх виконанні по видах і етапах згідно схеми, приведеної на мал. 34, і дотриманні вимог наперед складеного проекту цих робіт.

Характерно, що з гранітами Житомиірсько-Кіровоградського інтрузивного комплексу пов'язані утворення пегматитових жил невеликої потужності, лише рідко досягаючих 0,5-1,0 м. Найчастіше потужність їх не перевищує декількох сантиметрів. Пегматитові жильні утворення січуть вміщаючі їх породи під різними кутами.