Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
97

Адсорбція ефективна при видаленні великих концентрацій забруднюючих речовин; при видаленні пар розчинників, органічних смол, пар ефіру, ацетону. Адсорбенти також застосовують для очищення вихлопних газів автомобілів, для видалення радіоактивних газів і отрутних компонентів.

Каталітичний метод заснований на перетворенні токсичних компонентів викидів у менш токсичні чи нешкідливі за рахунок використання каталізаторів, у якості яких застосовують платину, метали платинового ряду, окисли міді, двоокис марганцю, пятиокись ванадію й ін. Цей метод застосовується для очищення викидів від окису вуглецю за рахунок її окислювання до двоокису вуглецю.

У загальному випадку порядок вибору типу очисних пристроїв і фільтрів визначається наступною схемою: виявлення характеристик викидів (температура, вологість, вид і концентрація домішок, токсичність, дисперсність і т.п.); визначення типу очисного  чи пристрою фільтра по витраті газу, необхідної ступеня очищення, можливостей виробництва й інших факторів; оцінка робочої швидкості газів; техніко-економічний аналіз можливих варіантів очищення; розрахунок параметрів очисного пристрою; проектування і вибір очисного чи пристрою фільтра.

При виборі засобів для очищення викидів в атмосферу варто мати на увазі наступні особливості:

     сухі механічні способи і пристрої не ефективні при видаленні дрібнодисперсної і  пилу, що налипає;

     мокрі методи не ефективні при очищенні викидів, у яких містяться погано сліпаються й утворять грудки речовини (наприклад, цемент);

     електроосаджувальні не ефективні при видаленні забруднень з малим питомим опором і погано заряджаються електрикою;