Очистка стічних вод
29

лесових «островів» і меншу заболоченість. Поверхня Новоград-Волинського району хвиляста із загальним зниженням на північ і північний схід (від 280-20 м до 150 м і менше). В районі — значні площі моренних і моренно-зандрових рівнин з пасмово-горбистим рельєфом. У західній частині переважає зандрова слабохвиляста рівнина з незначним коливанням висот і наявністю мікрозападин. З нею пов'язані значні масиви торфових боліт (2,9 % території району), окремі ділянки займають лесові «острови» з розвинутою сіткою ярів і балок. У північній частині — алювіально-зандрові рівнини. У місцях високого залягання кристалічних порід розвинуті денудаційні форми рельєфу у вигляді пасом, горбів, скель з крутими схилами.

Клімат Новоград-Волинського району помірно континентальний з вологим літом і м’якою зимою. Пересічна температура січня -5,7°, липня +18,9°. Абсолютний  мінімум — -35, -40°, абсолютний максимум +35, +40°. Період з температурою понад +10° становить 158 днів. Сума активних температур 2390—2520°. Опадів випадає 666 мм на рік, найбільше їх випадає влітку. Висота снігового покриву 20— 30 см. 3 несприятливих кліматичних явищ спостерігаються бездощові періоди до 60 днів, можливі посухи і суховії, сильні дощі, 1—2 дніідше 4—6 днів) з градом. Значної шкоди завдають пізні весняні та ранні осінні заморозки. Взимку можливі низькі температури протягом 25 днів, ожеледь до 15 днів і більше. Новоград-Волинський район належить до вологої, помірно теплої агрокліматичноі зони. На території міста діє 1 метеостанція.

Серед зональних типів ґрунтів за площею поширення переважають дерново-підзолисті ґрунти піщаного, глинисто-піщаного і супіщаного механічного складу, оглеєні (52,4 % площі району). В балках, долинах річок  переважають дернові ґрунти, в заплавах і зниженнях рельєфу сформувалися болотні і торфово-болотні ґрунти. В лісостеповій частині районусірі лісові, темно-сірі опідзолені ґрунти, а також чорноземи опідзолені, на лесових «остро-вах» формуються ясно