Очистка стічних вод
57

Для обробки осаду первинних відстійників і надлишкового активного мулу слугують аеробні стабілізатори. Час стабілізації сирого осаду та надлишкового активного мулу із вторинних відстійників становить 8 діб.

Після заповнення стабілізатора зупиняється подача повітря, дається двохгодинна витримка для відстоювання мулу. Освітлена вода збирається гофрованими шлангами и перекачується в голову спорудження, мул потрапляє на мулові площадки для сушки.

Біологічно очищені стічні води після блоків ємностей потрапляють на біоставки. Існує дві лінії біоставків, по три біоставка в кожній. В даний момент працює лише одна лінія (в роботі другої нема потреби). Біоставки призначені для доочищення стічних вод. Вони являють собою інженерні спорудження, в яких природні процеси самоочищення проводяться бактеріями, мікро водоростями. Для інтенсифікації процесу біоставки оснащені пневматичною системою штучної аерації.

В лінії робота двох перших біоставків побудована на штучній аерації, третій біоставок з природною аерацією. На біоставках відбувається освітлення біологічно очищених стічних вод від завислих речовин і починаються процеси біологічної очистки від органічних з’єднань.

В стічній воді після біологічної очистки забруднення бувають у вигляді виносів активного мулу (за нормами СНІП ІІ-32-74 - 12 мг/л) і розчинні органічні з’єднання, які не повністю окислились в аеротенках.

В першій секції лінії біоставків випадають відмерлі частинки активного мулу та мінералізована органіка. В першій секції формується мікрофлора, яка складається із часточок активного мулу і мікроорганізмів. Перша секція працює в умовах низьких навантажень на мікрофлору і підготовлює стічну воду до основної очистки.

В зоні до глибини 1-1,5 м проходять додатково ефективні фотосинтетичні реакції, які сприяють прискоренню біологічних процесів.